Ziekte van Fabry

video
x

Weet dat u er niet alleen voor staat

We organiseren onze 5e Symposium on

Zaterdag 30 September, 2017 9:00-17:00

Het Ibis Style LLN

61 Bd Lauzelle

1348 Ottignies – Louvain-La-Neuve

uitnodiging and programma

U hebt zopas de diagnose gekregen dat u of een familielid lijdt aan “De Ziekte van Fabry”.

Deze genetische aandoening is uiterst zeldzaam: 1 op 100.000 jongens en 2 op 100.000 meisjes zouden erdoor getroffen zijn.

Daardoor hebt u wellicht lange tijd met de symptomen rondgelopen voor een definitieve diagnose kon worden gesteld. De klachten en problemen die kunnen ontstaan als gevolg van de ziekte zijn divers en kunnen per persoon sterk verschillen.

image_place
Over de ziekte
Wat is Fabry?

cellules-vert2De Ziekte van Fabry werd voor het eerst beschreven in 1898 door 2 artsen: Dr. Fabry (Duitsland) en Dr. Anderson (Engeland).
Het is een zogenaamde “stofwisselingsziekte”, waarbij het lichaam niet in staat is om het enzym alfa-galactosidase aan te maken. Het gevolg is een opstapeling van afvalstoffen in het lichaam. Dit uit zich in klachten in verschillende delen van het lichaam:

 • nierklachten
 • hartklachten
 • veranderde zweetfunctie
 • gehoorstoornissen
 • maag/darm klachten
 • oogafwijkingen, huidafwijkingen (angiokeratoma) en aanvallen van pijn en branderig gevoel van de voeten en handen.

De Ziekte van Fabry treft zowel volwassenen als kinderen..

Erfelijkheid
De Fabry ziekte wordt doorgegeven via het X-chromosoom
Vader met Fabry
pere atteint
Moeder met Fabry
mere atteinte
Symptomen
Let op: niet alle mensen met de ziekte van Fabry ontwikkelen noodzakelijkerwijs alle beschreven symptomen
symptomes
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 8

Cerebrovasculaire accidenten

cerveau
TROMBOSE/HERSENINFARCT/STROKE: De Ziekte van Fabry kan leiden tot het vroegtijdig veroorzaken van CVA’s of beroertes. De gevolgen zijn evenwichtsstoornissen, oorsuizingen, verlammingsverschijnselen of spraakstoornissen. Afhankelijk van de graad van de aanval, kunnen deze verschijnselen permanent blijven.

Oren
oreille

tinnitus, Vertigo, Gehoorverlies

Veranderingen aan het oog
oeil

CORNEA VERTICILLATA: Dit zijn sterpatronen die zich op het hoornvlies bevinden. Het gezichtsvermogen wordt niet aangetast en de aanwezigheid ervan kan enkel door een oogarts worden vastgesteld..

Vergroting van het hart
coeur

VENTRICULAIRE HYPERTROFIE: De spierkracht van het hart vermindert langzaamaan. Als gevolg circuleert het bloed niet meer voldoende. Via echografie kan men nagaan of de dikte van de hartspierwand evolueert. Een verhoogde bloeddruk als gevolg van problemen met de nieren, kunnen ook de hartproblemen doen toenemen

Problemen aan de nieren
rhin

De nieren gaan geleidelijk aan minder goed functioneren, soms al vanaf de puberteit. Via een bloedafname stelt de arts vast dat er een verhoging waar te nemen is van het ureum-en creatininegehalte. Hierdoor kan men een hogere bloeddruk krijgen en aan bloedarmoede gaan lijden. Deze signalen dienen zo snel mogelijk behandeld te worden. In een later stadium is het mogelijk dat u dialyse moet ondergaan of zelfs een niertransplantatie.

Andere problemen
organe

Volgende verschijnselen werden meer gesignaleerd bij Fabry-patiënten dan bij de rest van de bevolking: spijsverteringsstoornissen, longaandoeningen, neiging tot diabetes. BELANGRIJK: het is uitzonderlijk dat een patiënt al de genoemde verschijnselen samen ontwikkelt.

Huidsymptomen
peau

ANGIOKERATOMEN: Een opeenhoping van donkerrode vlekken, vooral rond de navel en de heupen, billen en geslachtszones. ANHIDROSE/HYPOHIDROSE De neiging om te weinig te zweten.Dit kan leiden tot hitteaanvallen en koortsaanvallen. Voor kinderen met de Ziekte van Fabry kan dit ervoor zorgen dat ze weinig fysieke inspanningen kunnen doen

Pijnaanvallen
nerfs

ACROPARESTHESIE: Dit zijn periodes van hevige pijnen aan handen en voeten. In de kindertijd en puberteit worden deze “Fabry episodes” vaak als groeipijnen omschreven. Bij veel patiënten vermindert dit symptoom met het ouder worden.

Diagnose & Behandeling
Hoe wordt de definitieve diagnose van Fabry gesteld?

Het stellen van een diagnose is niet altijd even gemakkelijk. Soms kunnen er jaren van klachten overheen gaan. Om absolute zekerheid te hebben, dient er een DNA-onderzoek plaats te vinden via een bloedafname. Hierbij wordt het enzym aGaIA onderzocht in gespecialiseerde laboratoria.

Hoe kan de Ziekte van Fabry behandeld worden?

Omdat personen met de Ziekte van Fabry een specifiek enzym niet aanmaken, kan er worden behandeld met “enzymsubstitutietherapie”: via deze therapie wordt het ontbrekende enzym vervangen door middel van een intraveneus infuus. Deze manier van behandeling corrigeert zo de hoofdoorzaak van de ziekte, nl. het niet meer kunnen afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.
Deze behandeling is nog maar sinds 2001 op de markt. De resultaten op lange termijn zijn nog niet beschikbaar. Wel staat vast dat deze therapie de progressie van de ziekte aanzienlijk vertraagt en de symptomen vermindert. De complicaties zoals hoge bloeddruk, pijn, spijsverteringsstoornissen en dergelijke, vereisen een klassieke behandeling., samen met de enzymsubstitietherapie.

Uw behandelende arts en ook deze patiëntenorganisatie staat klaar om u te helpen. Meer >